Системи супутникового Інтернет-зв'язку Gilat SkyEdge, які для ізраїльської корпорації Gilat Satellite Networks виробляє в Ужгороді завод американської аутсорсингової компанії Jabil Circuit, масово імпортуються до Росії та можуть допомагати російським військовим окупувати територію України.

Про це йдеться у розслідуванні Слідство.Інфо.

У розпорядженні журналістів опинилися митні дані за 2023 рік, згідно з якими в Росію було ввезено близько 22 тисяч систем зібраних в Україну на суму близько $5 млн. Це в 6 разів більше, ніж у 2022 році, коли до РФ потрапило обладнання українського походження бренду Gilat $840 тис. Протягом повномасштабного вторгнення Росії в медіа регулярно з'являються свідоцтва про передачу систем Gilat на фронт.

Системи ізраїльської компанії "Gilat" на "сво"

Системи супутникового зв'язку Gilat масово продають дилери по всій РФ, а в примітках до оголошення часто зазначено, що вони "підходять для потреб СВО".

Ще з початку 2000-х компанія Gilat Satellite Networks допомагала росіянам будувати мережу супутникового зв'язку як для приватних потреб, так і для державного сектора. Також Gilat є партнером найбільших операторів супутникового зв'язку – дочірньої компанії "Ростелекому" РТКОММ, а також дочірнього бізнесу "Газпрому" – ТОВ "Газпром Космічні Системи". Одним із напрямів діяльності компанії є розвиток технологій військового зв'язку. Також їх постачають у структури МВС Росії.

Після початку повномасштабного вторгнення в Росію компанія Gilat не закрила в РФ свій бізнес і продовжує імпортувати обладнання через свою дочірню компанію ТОВ Гілат Сателлайт Нетворкс (Євразія). Саме вона ввезла у 2023 році близько 22 тисяч комплектів супутникового зв'язку SkyEdge II-C Gemini-I та Capricorn Pro на суму близько $5 млн. За даними митних декларацій, системи відправлялися з Ізраїлю та Туреччини. Однак у цих випадках країною походження товару зазначена Україна. Також Гілат Сателлайт Нетворкс (Євразія) ввозила аналогічні супутникові роутери виробництва Філіппін (16 тисяч комплектів на 1,3 млн дол.).

Популярні новини зараз

Грандіозний скандал із Тищенком: петиція про позбавлення його мандата набрала вже половину необхідних голосів

Просто насолода: рецепт ідеального вишневого соусу до м'яса

Маринуємо в рукаві: як приготувати кабачки з часником та гірчицею. Швидкий рецепт

Показати ще

Незважаючи на те, що системи супутникового зв'язку можуть використовуватися як у мирних, так і військових цілях, фіксовані та мобільні супутникові системи не входять до переліку товарів подвійного призначення, а у списках санкцій щодо Росії немає заборони на ввезення таких систем до цієї країни. Незважаючи на продовження роботи в РФ, Gilat Satellite Networks не внесено до списку спонсорів війни. Забезпечуючи свою продукцію на фронт росіянам, компанія не лише продовжує нормально почуватися на ринку, а й отримує контракти від Пентагону.

Хто виготовляє супутникові системи в Україні?

Компанія "Gilat" не має в Україні власного дочірнього виробництва, проте продукцію під її брендом виготовляє завод ТОВ "Джейбіл Серкіт Юкрейн Лімітед" в Ужгороді. Це дочірня компанія американської Jabil Circuit, яка, крім Gilat, випускає також техніку та електроніку під брендами Nespresso, Nokia, Cardo, Velux, Unify, Ceragon, Tele Tec, Visteon, а також під власними торговими марками.

Згідно з митними даними, значну частину товарів дочірньої компанії Jabil експортують до Угорщини. На відміну від Gilat, Jabil вийшла з Росії та закрила там виробництва. Втім, згідно з російськими митними даними, "українські" системи Gilat виготовлені саме Jabil.