На сьогоднішній день мобілізація в Україні - непопулярне, але життєво необхідне рішення. Ще б пак, Збройні сили України відчайдушно потребують на фронті свіжих живих сил для стримування масованих російських наступів. Так, на третьому році війни українська влада стикнулась з реальністю, що без масової мобілізації виграти війну нереально. Саме тому депутати посилили відповідальність за ухилення від мобілізації.

Сьогодні, 9 травня 2024 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №10379 про внесення змін у Кримінальний кодекс та Кодекс про адміністративні правопорушення за порушення мобілізації. Тепер він попрямує на підпис до президента, після чого закон набуде чинності наступного дня після оприлюднення.

Так, за суттєве збільшення штрафів для порушників закону про мобілізацію проголосувало 256 парламентарів.

Про це повідомив у своєму телеграмі народний депутат Ярослав Железняк.

Відомо, що ухвалений законопроєкт працюватиме у зв'язці з нещодавно ухваленим законом про посилення мобілізації. Новий документ визначає, як і скільки військовозобов'язані платитимуть за порушення правил військового обліку у воєнний час ("особливий період").

Популярні новини зараз

Ви закохаєтеся в цю страву: рецепт вінегрету в лаваші з додаванням квасолі

Два "огірка" в один ріт: Леся Нікітюк злила "хмільне" відео про вибрики найближчого чоловіка

Показати ще

Штраф необхідно буде сплатити, якщо людина не оновила дані у військкоматі (крайній термін - 18 липня 2024 року), не повідомила ТЦК про зміну даних, які відсутні в електронних реєстрах, не з'явилася по повістці - або іншим чином порушила "мобілізаційні" правила.

Зазначимо, що відповідно до чинних положень ст. 210, поки порушення правил військового обліку карається штрафом від 510 до 850 гривень.

А от відповідно до нових правил, за неявку до ТЦК за повісткою, ухилення від постановки на облік та за несвоєчасне оновлення даних призначатимуть мінімальний штраф у 17 тисяч гривень. А підприємства, які ігнорують необхідність ведення військового обліку працівників, каратимуть на суму від 34 тисяч гривень.За повторні порушення штрафи будуть збільшувати.

Повторні штрафи для громадян складатимуть 25 тисяч гривень, для посадових та юридичних осіб – 59 тисяч гривень.

Важливо!

  • Положення ст. 210 та 210-1 не застосовуються, якщо ТЦК має можливість отримати дані з електронних державних реєстрів.

До слова, нещодавно у Die Welt вийшла стаття, в якій автор переніс на Україну досвід Ізраїлю, який за 1947 та 1948 рік мобілізував 10% населення і таким чином виграв війну за незалежність. Таким чином, на думку західного експерта, щоб виграти війну в Росії, потрібно мобілізувати три мільйони українців