У віці 100 років пішла з життя українська художниця декоративного і монументального мистецтва Оксана Грудзинська. Вона є авторкою художніх декоративних панно в підземному вестибюлю станції метро "Хрещатик". Панно складається з 12 типів прямокутних плиток, що мають безліч варіантів компонування. В основі композиції — характерні для України мотиви рослинного орнаменту.

Про смерть видатної художниці декоративного і монументального мистецтва повідомила на своїй сторінці у Facebook її колега Галина Дюговська.

"Дорогі друзі, сумна звістка. Нас покинула Оксана Аркадіївна Грудзинська… Відома Художниця, прекрасна Жінка, чудова Людина…Оксана Аркадіївна, як завжди, була доброзичлива і в доброму гуморі. Вона завжди була і буде прикладом для нас, як в житті, так і у творчості. Пишаємося і безмежно вдячні за багаторічну дружбу та спілкування. Любимо дорогу Оксану Аркадіївну і завжди будемо пам’ятати", — зазначила пані Галина.

Також смерть Оксани Грудзинської підтвердили її колеги з Секції декоративного мистецтва Національної спілки художників України, зокрема її очільник — Володимир Балибердін.

Про смерть мисткині повідомив і Національний музей декоративного мистецтва України, де експонувалися понад понад 100 її творів.

"Кожен, хто бував у київському метро на станції Хрещатик, милувався цими прекрасними панно з українськими характером і душею. Авторка – художниця Оксана Аркадіївна Грудзинська, яка торік відзначила 100-літній ювілей. Сьогодні Оксана Аркадіївна пішла у засвіти. Світла і добра памʼять…", – написала співачка Анжеліка Рудницька.

Популярні новини зараз

Був главою уряду: кращого друга Путіна розстріляли прямо біля його лімузина.

Забирають прямо з машини: автомобілістів попередили про "дорожню мобілізацію" на трасах

Путін на це не очікував: ударів по Росії буде набагато більше, що відомо

Похорон Михалкова: лікарі вже не можуть врятувати улюбленця Путіна. Рідні шукають найкрасивішу труну

Показати ще

Оксана Грудзинська була заслуженою художницею Української РСР, також членкинею Національної спілки художників України. Вона стала авторкою багатьох керамічних творів: декоративні панно, архітектурні керамічні вставки, настінні тарелі, вази.

"Витоки логічності, краси, поетичності художнього стилю Оксани Грудзинської лежать в українському народному мистецтві. В основі її творчості – застосування не стільки форм і мотивів народного мистецтва, скільки принципів, що складають його основу. Роботи художниці такі ж ясні, логічні, насичені добрим світлом і позитивною енергетикою, як і сама мисткиня", – розповіли в музеї декоративного мистецтва.

Оксана Грудзинська народилася 28 липня 1923 року в Москві, в родині архітектора. Закінчила Московський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Там її педагогами були художники Олександр Дейнека та Роберт Фальк.

З 1947 року Оксана Грудзинська працювала в експериментальній майстерні художньої кераміки Інституту архітектури Академії будівництва та архітектури УРСР. Як зазначають в музеї, колектив народних майстрів і художників працював над відновленням зруйнованого війною Києва та створенням нового декоративного обличчя столиці України.

Мисткиня 20 років працювала у "Софіївській гончарні", на початку 1970-х років почала роботу в Художньому фонді України. За цей час вона розвивала свій стиль монументального та декоративного мистецтва.

Грудзинська брала участь в оформленні фасаду павільйону "Тваринництво" на ВДНГ у Києві, вестибюлю Національного музею українського народного декоративного мистецтва, санаторію "Донбас" у Слов’янську.

Художниця створила безліч панно по всій Україні: "Історія зв’язку" в інтер’єрі Будинку зв’язку в місті Деражня Хмельницької області, мозаїчні панно для механіко-металургійного технікуму в Києві, рафінадного заводу в місті Суми, палацу культури хімічного об’єднання "Азот" у Рівному та інші.

У 1990–2010 роках вона викладала живопис на кафедрі кераміки Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

Читайте також:

Не приманюйте небіжчика до дверей: які речі померлої людини краще не зберігати в будинку

Не стало легендарного актора, фільми з яким дивилися цілими поколіннями

Видадуть бумеранги та списи: Путін наказав вербувати африканські племена для атаки по Україні

Це дуже страшно: нумеролог показала, як Путін використовує магію дат. 24 = 6, 2022 = 6