З початку лютого 2024 року можливе припинення виплат для більшості внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні з продовженням державної допомоги лише для певних категорій.

Президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Денис Шмигаль виступають проти скасування цих виплат, як повідомила віце-прем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в інтерв'ю телеканалу Інтер.

Незважаючи на це, з лютого 2024 року більшість ВПО може втратити державну підтримку. Кабінет міністрів очікує на нову постанову від Міністерства соціальної політики.

За словами Верещук, причиною скасування виплат стали дефіцит державного бюджету та неможливість забезпечити їх без допомоги міжнародних партнерів.

Зараз ведуться переговори для переконання партнерів зберегти обсяг фінансової допомоги, що надається. Окрім цього, майбутні грошові виплати залежатимуть від ухвалених рішень міжнародних партнерів.

Державна допомога ВПО становить 2 000 гривень на дорослу та 3 000 гривень на дитину, якщо вони залишили тимчасово окуповані або активні військові зони. Проте дія постанови про виплати триватиме лише до 1 лютого поточного 2024 року. Також відомо, що виплати буде продовжено не для всіх громадян.

Популярні новини зараз

Був главою уряду: кращого друга Путіна розстріляли прямо біля його лімузина.

"Росію повністю затопить": відома провісниця розповіла, коли в Україні настане світ

Показати ще

Крім державної допомоги, багато сімей ВПО можуть отримувати підтримку від ООН або гуманітарні набори від різних волонтерських організацій.

З 1 січня 2024 року заплановано зміни у виплатах та обліку внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а також передбачено збільшення розмірів соціальної допомоги. Уряд пропонує продовжити виплати для вразливих категорій осіб, які є внутрішніми переселенцями. Мета цього проекту полягає у підтримці найбільш уразливих груп ВПО, які отримували державну допомогу на проживання до 1 серпня 2023 року.

Читайте також:

Цифра вражає: вже понад два мільйони переселенців можуть позбавити виплат. З чим це пов'язано

До 50 тисяч гривень до рук: українцям, які постраждали від війни, виплатять новий вид допомоги

Виплатять до 100 тисяч гривень: як застрахувати квартиру від військових ризиків – інструкція