Ні для кого не секрет, що Україна має тісні зв'язки з Великою Британією. Ще б пак, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Велика Британія надала понад 1,6 млрд доларів фінансової допомоги та військової підтримки у вирішальний для України час. Як виявилось, існує офіційне, публічне та письмове зобов'язання Британії підтримувати Україну.

Так, мало хто знає, але у 1994 році Велика Британія разом зі США підписали на міжнародній конференції в Будапешті меморандум, у якому пообіцяли "поважати незалежність і суверенітет та наявні кордони України". Також вони пообіцяли надати допомогу Україні, якщо вона "стане жертвою акту агресії". Це сталося в обмін на те, що Україна відмовилася від свого величезного арсеналу ядерної зброї, спадщини її членства в Радянському Союзі.

Можливо, саме тому колишній посол України в Лондоні Вадим Пристайко стверджує, що Велика Британія є однією з країн, які за умов "катастрофічного розвитку війни" в Україні можуть направити туди свої збройні сили. Про це він заявив в інтерв’ю "Радіо Свобода".

"Те, що говорить зараз президент Зеленський, – якщо у нас закінчаться сили, закінчаться солдати, закінчиться озброєння, яке ви нам не допостачаєте, вам доведеться ухвалити рішення про те, щоб допомогти нашим Збройними силами. І є країни, які наближаються до цього рішення. Британія – одна з них, найперша у цьому списку", – вважає він.

Саме так Пристайко прокоментував один з аргументів, який Україна використовує, обґрунтовуючи необхідність допомоги – "якщо ви зараз не допоможете Україні, ваші діти рано чи пізно будуть воювати з Росією".

Дипломат пояснив, що західні держави "ніколи не визнають" підготовки до сценарію, як він висловився, "застосування своїх експедиційних сил на території України".

Популярні новини зараз

Забирають прямо з машини: автомобілістів попередили про "дорожню мобілізацію" на трасах

Раптово спалилися. У мережі розповіли, з ким живе і ділить ложе Діма Білан

Показати ще

На питання, за яких умов цей сценарій може статись, Пристайко відповів, не деталізуючи: "Катастрофічний розвиток війни… Продовження окупації".

До слова, Вадим Пристайко – один із досвідчених українських дипломатів. Перш ніж у 2020-му поїхати послом України до Великої Британії, він був віцепрем'єром з питань європейської і євроатлантичної інтеграції, а перед цим очолював українське МЗС. Ще раніше був главою місії України при НАТО, заступником голови дипмісії посольства України в США, послом України в Канаді.

В липні 2023 року президент України Володимир Зеленський звільнив Пристайка з посади посла у Великій Британії.

Читайте також:

Росіяни почали переходити на українську ковбасу: Симоньян обурилася і навіть показала фото

На життя вже й пенсії не вистачить: що буде з українцями, які чекали на прихід Путіна в Україну

Шойгу боїться доповісти Путіну: вантажний потяг росіян із технікою та паливом злетів у повітря. Що відомо

І як його назвати? У Києві охоронець не пустив дітей у бомбосховище під час тривоги через те, що вони були із собачкою