Пенсії громадянам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, мають виплачуватися у розмірі, який передбачений спеціальним законом, а не в залежності від наявності грошей у держави, як це записано в Бюджетному кодексі.

Таке рішення Конституційний Суд України ухвалив 13 вересня за конституційною скаргою Костіни Миколи Васильовича.

Про рішення повідомили на сайті КСУ.

Йдеться про пенсії «чорнобильцям» 1 категорії та у зв’язку з втратою годувальника.

«Розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи не можуть залежати від наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. Такі пенсії мають виплачуватися в порядку та розмірах визначених законом. При цьому розмір пенсій не може корегуватися Кабінетом Міністрів України в залежності від наявних фінансових ресурсів», — зазначається в рішенні суду.

Нагадаємо, що відповідно до закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», мінімальний розмір пенсійної виплати «ліквідаторів» не може бути нижчим: для осіб з інвалідністю І групи — 100% розміру середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески та враховується для обчислення пенсії за попередній рік; для осіб з інвалідністю ІІ групи — 80%; для осіб з інвалідністю ІІІ групи — 60%.

Популярні новини зараз

Пенсіонерів попередили: гроші на картку тепер отримають не всі

Спочатку будуть ракетні атаки і бомбардування: у США розповіли, як Росія нападе на Україну

Раптово спалилися. У мережі розповіли, з ким живе і ділить ложе Діма Білан

Два "огірка" в один ріт: Леся Нікітюк злила "хмільне" відео про вибрики найближчого чоловіка

Показати ще

Читайте також:

Перевірте цифри у своїх правах: водіїв почали штрафувати на 3400 гривень

ЗМІ розповіли, як на Закарпатті керівник Сервісного центру МВС "пригрів" 4,3 млн грн. У сина з'явився Mersedes, а у дочки – 2 квартирки

Грукататиме і заливатиме: синоптики попередили українців про погодний удар