Білий наліт, який іноді може з'явитися на маринованих огірках або в розсолі, не обов'язково є пліснявою і зазвичай не становить небезпеки.
Ось кілька ключових моментів, що дозволяють відрізнити нешкідливий білий наліт від плісняви:
Біле покриття (не небезпечно):
Білий наліт часто є наслідком діяльності молочнокислих бактерій.
Молочнокислі бактерії загалом безпечні і навіть корисні для організму.
Цей наліт може з'явитися на поверхні маринованих огірків або розсолу.
Пенсія в 60 - не для всіх: що зміниться вже з 2026 року та кого це торкнеться
Правда спливає: 4 знаки Зодіаку, яким у липні доведеться зіткнутися з обманом
Прощавай, дешеве яблуко: чому у 2025-му українці платитимуть "золотом" за фрукт із саду бабусі
Чому у баклажанів в'яне листя під сонцем - і чому не варто відразу бігти за лійкою
Зазвичай вона має типовий запах ферментованого продукту.
Він покриває велику площу овочів і не утворює чітких плям, таких як цвіль.
Цвіль (потенційно небезпечна):
Цвіль на маринованих огірках утворюється плямами і може мати зелений відтінок.
Цвіль може мати неприємний запах.
Якщо ви виявили плісняву на будь-якій частині консервованого продукту, найкраще викинути весь вміст банки. Відрізати запліснявлу частину може бути недостатньо, оскільки пліснява може виділяти токсини, які поширюються по всій їжі.
Підсумовуючи, якщо ви зіткнулися з білим нальотом на маринованих огірках або в розсолі, швидше за все, це результат діяльності молочнокислих бактерій, а не цвілі. Однак якщо ви бачите виразні плями із зеленим відтінком, неприємним запахом або іншими ознаками плісняви, краще проявити обережність і утриматися від вживання продукту. Зацвіла їжа потенційно може бути шкідливою, тому її безпечніше викинути.
Читайте також:
Ви дуже ризикуєте: чому не можна їсти пророслу картоплю і чим вона небезпечна
Що буде з цінами на м'ясо, фрукти та овочі: українцям розповіли, до чого готуватись