Ні для кого не секрет, що з початком повномасштабної війни НБУ запровадив низку валютних обмежень. Такі заходи вживалися заради стійкості фінансової системи країни в екстремальних умовах і насамперед вони торкнулися звичайних громадян та підприємців. І ось стало відомо, що в НБУ ухвалили рішення пом'якшити низку валютних обмежень.

Так, всі зміни передбачені постановою Правління Національного банку України від 10 серпня 2023 року № 96 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18" і вони набирають чинності з 12 серпня 2023 року.

НБУ запроваджує зміни з наступних питань:

  • перекази за кордон для виплати пенсій громадянам України;
  • участь банків-нерезидентів в операціях із ОВДП, номінованими у національній валюті;
  • перекази коштів за кордон товарними біржами для повернення гарантійного забезпечення для участі у торгах;
  • валютний нагляд банків над дотриманням резидентом граничних термінів розрахунків з операції з імпорту товарів.

Як бачимо, однією з найголовніших змін є те, що НБУ дозволив здійснювати перекази за кордон для виплати пенсій та різних видів допомоги громадянам України. Переклади здійснюватиме "Укрпошта".

"Це дозволить підтримати соціальні ініціативи щодо захисту пенсіонерів, які вимушено перебувають за межами України. І забезпечити виплати гарантованих ним державою пенсій та грошової допомоги", – сказано в повідомленні регулятора.

Крім того, зазначається, НБУ дозволив здійснювати переказ коштів за кордон товарними біржами для повернення гарантійного забезпечення для участі у торгах. Там пояснили:

Популярні новини зараз

Був главою уряду: кращого друга Путіна розстріляли прямо біля його лімузина.

У вас щелепа обвисне: за якою ціною в Україні почали продавати молоду черешню

"Приховуйте всі могили": у Росії заборонили ховати військових, яких привезли з України

Раптово спалилися. У мережі розповіли, з ким живе і ділить ложе Діма Білан

Показати ще
  • таке повернення може здійснюватися тільки за рахунок коштів, які були попередньо перераховані нерезидентом з-за кордону для участі в торгах на товарній біржі;
  • відповідно, купівля іноземної валюти не здійснюватиметься, "так що це не посилюватиме тиск на валютний ринок".

"Такі зміни дозволять забезпечити виконання біржами своїх зобов'язань перед учасниками торгів. Що, зі свого боку, сприятиме збільшенню притоку іноземної валюти в Україну", – розповіли в Нацбанку.

Також пом'якшуються інші обмеження. Зокрема:

  • дозволяється участь банків-нерезидентів в операціях з ОВДП, номінованих у гривні;
  • запроваджується валютний нагляд банків над дотриманням резидентом граничних термінів розрахунків з операції з імпорту товарів.

Останнє, зазначається, дозволить "запобігти непродуктивному відтоку іноземної валюти за кордон". Що дозволить "захистити міжнародні резерви України та стабільність на валютному ринку".

До речі, останнім часом у Нацбанку все частіше почали говорити про можливе скасування фіксованого курсу американської валюти. За словами заступника голови регулятора Сергія Ніколайчука, фіксований курс долара можуть скасувати ще до закінчення війни при виконанні низки умов.

Нагадаємо, що ще одне пом'якшення валютних обмежень відбулося у червні 2023 року. Зокрема, Нацбанк надав дозвіл резидентам-позичальникам переказувати за кордон кошти для виконання зобов'язань за зовнішніми кредитами та позиками.

Читайте також:

День апостолів: що заборонено у це церковне свято і що кажуть прикмети

Щоб зцілювати парафіян: одеський священик розповів, навіщо купив iPhone за 50 тисяч гривень

Добре прилаштувався: відомий український чиновник втік до Майамі та ще отримує українську зарплату у півтора мільйона