Сьогодні, 12 серпня, православна церква вшановує пам'ять мученика Іоанна Воїна. Віряни свято шанують його як великого помічника у скорботах і за важких обставин. Крім того, церква вшановує пам'ять апостолів Сили, Силуана, Андроніка та інших.

Іоан Воїн - християнський святий мученик, який жив у IV столітті. Він один з небагатьох ранніх святих, якому приписується слов’янське походження.

Чоловік був воїном в армії імператора Юліана Відступника. У ці часи йшли гоніння на християн, і Іоанн також у них змушений був брати участь, хоча сам був християнином. Але він знайшов вихід: таємно попереджав людей про напади і допомагав їм утекти, а також провідував у в'язницях тих, кого спіймали інші. Про це дізнався імператор, Іоана заарештували і засудили до страти. Але незабаром імператора було вбито і Воїна випустили на свободу. Усе своє життя він допомагав людям, багато молився і постив. Помер святий Іоан Воїн у глибокій старості в Константинополі. 12 серпня було знайдено його мощі, які зараз перебувають у церкві Іоана Богослова в Константинополі і мають цілющу силу.

Люди вірили: якщо цього дня обкрадена людина відслужить молебень Іоанну, то злодії виявлять себе самі. Якщо ж злочинець не бажав зізнаватися, ставали до ворожіння. На кого вказували чаклун або ворожка - той повинен був заприсягтися в невинності ім'ям Івана Воїна. Православні були впевнені, що якщо людина водночас збреше - то святий сам її покарає.

Мученик Іоанн Воїн

Головна молитва дня

Популярні новини зараз

Був главою уряду: кращого друга Путіна розстріляли прямо біля його лімузина.

"Росію повністю затопить": відома провісниця розповіла, коли в Україні настане світ

"Приховуйте всі могили": у Росії заборонили ховати військових, яких привезли з України

Показати ще

"О, преславний угоднику Христів Іоане воїне, хоробрий у битвах, ворогів прогонителю і покривджених заступнику, всіх православних християн великий захиснику і угоднику Христів!

Пом’яни нас, грішних і недостойних рабів, у бідах, і скорботах, і печалях, і у всяких лихих напастях, і від усякого злого кривдника захисти нас, бо дано тобі благодать від Бога молитися за нас. Будь нашим поборником кріпким на всіх видимих і невидимих ворогів наших, щоб твоєю допомогою і міцним заступництвом були посоромлені всі, що чинять нам зло.

О великий поборнику, Іоане воїне, не забудь нас, грішних, що молимося тобі і просимо твоєї допомоги і невичерпної милості, і сподоби нас, грішних і недостойних рабів, одержати від Бога невимовні блага, які приготовлені люблячим Його, бо Йому належить усяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині, і повсякчас, і навіки-віків". Амінь.

12 серпня також згадують апостолів від 70-ти - Силу, Силуана, Крискента, Епенета та Андроніка, сподвижників святого Павла. Усі вони проповідували християнство і були єпископами в різних містах, за що й постраждали.

У народному календарі 12 серпня - свято Сили і Силуана. У цей час за старих часів сіяли озимі культури - вірили, що врожай буде багатим, бо Сила додасть йому сили.

Що можна робити 12 серпня

Іоана Воїна просять допомогти знайти зниклих людей, а також моляться про звільнення полонених. Також святий вважається захисником тих, хто був незаслужено засуджений і скривджений, допомагає викрити крадіжку і знайти викрадене. Силі та Силуану моляться пасченики - про гарний урожай меду.

Цього дня можна працювати на городі та полі - сіяти озимі. Вважається, що цього дня людям додається сили, тож лінуватися не можна в жодному разі, навпаки, потрібно переробити якомога більше роботи - тим сильнішим і здоровішим будеш протягом року.

12 серпня - що сьогодні не можна робити

Є кілька заборон цього дня:

  • не можна лихословити, лаятися, пліткувати;
  • заборонено відмовляти в допомозі - не оминеш труднощів;
  • не можна байдикувати;
  • не слід вживати алкоголь і переїдати;
  • стригти нігті і робити манікюр, бо можна позбутися здоров'я.

У народі вірили, що цього дня не слід розповідати погані сни, інакше вони можуть стати віщими.

Народні прикмети на 12 серпня

Прикмети дня говорять про погоду найближчим часом і якою буде осінь:

  • Зірки сильно мерехтять перед світанком - до рясних опадів.
  • У повітрі літає павутина - сонячна погода ще довго протримається.
  • Якщо погода вітряна і дощова, то дощі йтимуть ще довго.
  • Якщо прохолодно, то опадів найближчим часом не буде.
  • Якщо душно і комахи кусаються, то скоро піде дощ.
  • Багато горобини достигло - осінь буде ранньою і дощовою, а зима - холодною.
  • Іній на деревах - до хорошого урожаю озимих.
  • Якщо на вулиці тепло і сухо, то грибів у цьому році багато буде.
  • Стиглий овес вдруге зазеленів - осінь похмурої буде.
  • Кішка старанно вмивається - на гарну погоду.

У кого іменини 12 серпня

Іменини сьогодні святкують Агнія, Анатолій, Ангеліна, Аполлон, Валентин, Герман, Іван, Лука, Максим, Павло.

Читайте також:

У ці дні не можна стригти волосся: місячний календар на серпень. Запишіть ці дати

Щоб зцілювати парафіян: одеський священик розповів, навіщо купив iPhone за 50 тисяч гривень

Люди вистрибували з вікон та з балконів: Туреччину струсонув новий потужний землетрус