Вночі з п'ятниці, 11 серпня, на суботу, 12 серпня, жителі Землі зможуть спостерігати цікаве астрономічне явище - метеорний потік Персеїди - найпопулярніша і найяскравіша "зоряна злива" року.

Подробиці про цю подію розповіли у NASA.

Так, у ніч на 12 серпня відбудеться пік знаменитого літнього зорепада Персеїди. Найчастіше зірки будуть падати в районі опівночі та години ночі.

За сприятливих погодних умов та за відсутності міського засвічення починаючи з півночі та всю ніч можна спостерігати до 100 метеорів на годину, або 1-2 метеори на хвилину.

Умови спостереження Персеїд у 2023 році сприятливі: Місяць близький до молодика і не завадить огляду.

До речі, для спостереження метеорного дощу не потрібні астрономічні прилади, зорепад видно неозброєним оком.

Популярні новини зараз

У вас щелепа обвисне: за якою ціною в Україні почали продавати молоду черешню

Спочатку будуть ракетні атаки і бомбардування: у США розповіли, як Росія нападе на Україну

Раптово спалилися. У мережі розповіли, з ким живе і ділить ложе Діма Білан

Показати ще

Найкраще місце для спостереження метеорів - гори або територія далеко від великих міст. Експерти рекомендують від'їжджати від населених пунктів на 30 км, а від міст-мільйонників більш як на 100 км. Справа в тому, що у великих містах загалом складно побачити зорепад через наявність ліхтарів та рекламних об'єктів.

"Найкраще для спостереження такого красивого та незвичайного явища, як зірковий дощ, виїхати на природу, щоб побачити, як метеорний потік простягається по всьому небу", - кажуть астрономи.

Що шукати

Метеори потоку Персеїди – білі та яскраві. Вони проносяться небом на високій швидкості. Світіння деяких з них може тривати кілька секунд, такі метеори називають болідами.

Куди дивитись

Шукайте Кассіопею - сузір'я виглядає як перегорнута буква "М". Ліворуч і нижче біля горизонту світить яскрава зірка Капелла – між Кассіопеєю та Капеллою розташовується радіант Персеїд – саме туди і треба дивитися. Метеори ніби вилітатимуть з радіанта.

Посилання:

  • Персеїди утворюються внаслідок проходження Землі через шлейф пилових частинок, випущених кометою 109/Свіфта-Туттля, перигелій якої проходить поблизу земної орбіти. Комета звертається навколо Сонця з періодом близько 134 років, востаннє вона наближалася у грудні 1992 року, а наступний перигелій пройде 12 липня 2126-го.

Читайте також:

Кремль точно труситиме: Байден заговорив про "надзвичайну оборону" для України. Що відомо

Багато хто залишиться без копійки: українців почнуть масово перевіряти - доведеться повернути гроші державі

Як посилити сигнал домашнього Wi-Fi: названо 6 простих секретів, які вам знадобляться