З 1 серпня в Україні припинять виплати переселенцям, які понад 45 днів перебувають за кордоном без достатніх причин. Це означатиме, що вони більше не вважатимуться внутрішньо переміщеними особами.

Дар'я Марчак, перший заступник міністра соціальної політики, повідомила про це під час телемарафону, повідомляє Укрінформ. За її словами, якщо людина перебуває за кордоном без достатніх підстав протягом 30 днів до 15 липня і не повернеться в Україну до 1 серпня, то вона вважатиметься особою, яка вибрала зовнішнє переміщення, і допомога надаватиметься лише внутрішньо переміщеним особам.

Щоб зберегти статус переселенця за кордоном та продовжувати отримувати виплату, необхідно надати документальне підтвердження лікування, стажування чи відрядження. Якщо в державних реєстрах міститься неправильна інформація або людина вже повернулася разом із сім'єю з-за кордону, то можна звернутися до органів соціального захисту для уточнення даних, і виплати буде продовжено, пояснила заступник міністра.

У поточному році на виплати внутрішньо переміщеним особам виділено 57 млрд. грн., сума щомісячних виплат становить 6,2 млрд. грн. Дорослі працездатні особи одержують щомісяця 2 тис. грн, тоді як діти та особи з інвалідністю одержують 3 тис. грн. За даними Мінреінтеграції, в Україні проживає близько 7 млн. внутрішньо переміщених осіб.

Варто зазначити, що українці, які вимушено залишили окуповані території, мають право на щомісячні виплати від держави. Виплати продовжуватимуться до звільнення цих територій від російських окупаційних військ. Щоб отримувати виплати, необхідно зареєструватися в Центрі надання адміністративних послуг як переселенці.

Кожен дорослий переселенець може отримувати щомісяця 2 тис. грн., а на кожну дитину та особу з інвалідністю виділяються 3 тис. грн.

Популярні новини зараз

Спочатку будуть ракетні атаки і бомбардування: у США розповіли, як Росія нападе на Україну

Навіть "смужку" показала: відома українська блогерка похвалилася "дорослими фото"

Показати ще

Незважаючи на затримки, всі виплати здійснюються з бюджету і переселенці отримують необхідні кошти.

Читайте також:

Круче, ніж у ресторані: рецепт курячих стегон, тушкованих у домашній вишні та коньяку

Відмовтеся від цього: названо три продукти, які загрожують потенцію

Закуска на будь-який випадок: швидкі конверти з лаваша з куркою та сиром. Готується 10 хвилин