Попередні осінь та зиму Україна пережила в умовах відключення світла через масовані атаки росіян по об'єктах енергетичної інфраструктури. Тому на більшості українських електростанцій проводяться ремонтні роботи або повне відновлення. Звичайно, через такі вимушені заходи можуть бути перебої з електропостачанням, тому українців просять економно використовувати електроенергію влітку.

Так, наприклад, через негоду на вихідні було знеструмлено 16 населених пунктів у Чернігівській та Сумській областях. Загалом через бойові дії та технічні збої в роботі обладнання 408 населених пунктів у прифронтових і прикордонних областях залишаються повністю знеструмленими.

На сьогоднішній день Диспетчерський центр Укренерго не прогнозує відключень, але наголошує на необхідності зменшити споживання електричної енергії у вечірні години доби.

При цьому найбільш складним для енергосистеми зараз є період з 16.00 до 23.00, адже нині зменшується активність роботи сонячних електростанцій.

Енергетики нагадують, що не завжди економне використання електроенергії потребує нехтування своїм комфортом. Іноді достатньо кількох простих дій, щоб і платіжка знизилася, і в енергосистемі був баланс.

Так, наприклад, якщо використовувати різні програмовані пристрої. Наприклад, програматор може оптимально налаштувати комфортну температуру саме тоді, коли людина повертається додому.

Популярні новини зараз

Рятує життя щодня: БФ молодіжна ініціатива "Надія" передали захисникам важливе обладнання

Тепер уже не лише повістки: українцям розповіли, чого чекати від ТЦК

Безкоштовні газові лічильники: хто з українців зможе отримати новий пристрій

Аж вуса смикаються: Лукашенко вже просить зняти з Білорусі санкції, на картоплі не протримаєшся

Показати ще

Існує ще кілька сучасних лайфхаків, які дозволять більш економно використовувати дефіцитну електроенергію:

Міняти фільтри кондиціонера кожні три місяці . Брудний фільтр обмежує потік повітря і змушує кондиціонер працювати інтенсивніше та споживати більше електроенергії. Чистий фільтр дозволить підтримувати комфортну температуру із меншими витратами;

Встановлювати кондиціонер на 25 градусів та вище. За даними американського постачальника електроенергії, зниження температури кондиціонера на кожен градус нижче 25 додає 3% вартості платіжки;

Закрийте вікна жалюзі або штори , щоб обмежити потрапляння сонячних променів усередину будинку. Це зменшить нагрівання повітря у кімнатах;

Використовувати для охолодження вентилятор, а не кондиціонер . Вентилятори використовують менше електроенергії для забезпечення циркуляції повітря.

Закривати тріщини та отвори навколо дверей та вікон. У спеку це утримає прохолоду в будинку і не дасть проникнути на розпечене повітря з вулиці. А взимку герметизація діятиме навпаки – допоможе зберегти тепло в будинку;

Читайте також:

Нові платіжки вас здивують: скільки доведеться заплатити за електрику. Краще економити

Покази лічильника вас здивують: як майже вдвічі менше платити за електрику

Нові ціни на електрику здивують мільйони українців