Ще недавно листя салату використовувалися виключно для прикраси справжніх ситних салатів, заправлених калорійним майонезом. Тепер ця культура швидкими темпами набирає популярності як у світі, так і в Україні, адже багато хто усвідомив, що свіжі, охолоджені, хрумкі салати – це справжнє гастрономічне задоволення. Саме тому практично на кожній дачній ділянці знайшлося місце для салату.
Салат зовсім невибагливий і росте практично в будь-якому ґрунті. Але буває, що салат зростає гірким.
Виявляється, запобігти проблемі можна, якщо заздалегідь обміркувати місце посадки. Досвідчені городники говорять, що краще висаджувати розсаду в півтіні, оскільки якщо розташувати цю рослину на сонячних місцях, то велика ймовірність появи гіркоти в листі.
Також важливим є полив. Якщо погода спекотна, суха, процедуру можна проводити щодня. Якщо зберігаються похмурі дні, можна поливати салат через день.
Третій момент – це збирання врожаю. Потрібно зробити це вчасно, а якщо затриматися, то листя може почати гірчити. Збирати зелень краще вранці.
Дачники також радять відповідально підійти до вибору сорту.
Зима без попередження: синоптики розповіли, коли Україну накриє мороз та перший сніг, прогноз погоди на листопад
Сувора зима, снігопади та дикі морози: аномальна погода готує потужний удар
Сховатись не вийде: ТЦК отримають доступ до податкових даних українців, перевірки та повістки посипляться лавиною
Трамп осадив путіна за хвастощі "Буревісником" і нагадав - біля берегів рф вже чергує "найбільша у світі" субмарина
Треба враховувати, що деякі мають гіркоту завжди, це їхня особливість. Так, найменш гіркими вважаються ті сорти, сік яких зелений (вони отримані на основі сортів Азарт, Айсберг, Грейт Лейкс ...). А найсильніше гірчать ті, чий сік білий і непрозорий, схожий на молочко кульбаби.
Важливо!
- При вирощуванні гірких різновидів салату (наприклад, ендів, ескаріол, ромен) за кілька тижнів до вживання їх відбілюють. Для цього потрібно просто накрити рослину непрозорим цебром або щільною тканиною. Гіркота йде, а розетка стає смачною та хрумкою.
До речі, якщо вийшло, що салат справді гірчить, тобто дуже простий, але ефективний спосіб усунути непотрібну гіркоту.
Так, занадто гірке салатне листя рекомендується попередньо замочити в холодній воді з парою крапель оцту.
Читайте також:
Ось чому редиска на городі росте гіркою: не повторюйте цю помилку
Сусіди заглядатимуть через паркан: 5 секретів пишних півоній
Спробуйте цю підгодівлю для помідорів: урожай збиратимете цілими відрами
