В Україні, під час сезону черешень та вишень, багато людей насолоджуються цими соковитими ягодами. Однак не всі знають, яка з цих ягід є більш корисною. Дієтолог Світлана Фус поділилася на своїй сторінці у Facebook інформацією про те, в чому корисніша вишня порівняно з черешнею.

Про це написали на сайті «RBC»

Склад вишні багатший на вітаміни і мінерали, а вміст цукру вдвічі менший, ніж у черешні. Особливо вишня виділяється високим вмістом бета-каротину, який становить 15% добової норми у 100 г ягід. Це значно більше, ніж вміст бета-каротину в черешні.

Темно-червоний колір стиглим вишням і черешням надають рослинних пігментів антоціани, які блокують запальні процеси. Такі пігменти також містяться в інших темно-червоних ягодах, наприклад, в ожині, смородині та суниці.

Вишня та черешня є низькокалорійними ягодами. У свіжому вигляді вони мають приблизно однакову калорійність від 50 до 62 калорій. Вишня є лідером серед фруктів за низьким глікемічним індексом, який дорівнює 22. У черешні також низький індекс, рівний 25. Крім того, вишня та черешня містять макро- та мікроелементи, такі як калій, кальцій, залізо, магній, кремній, а також харчові рослинні волокна, такі як пектини та клітковина, які становлять 5-8% від денної норми у 100 грамах ягоди.

У плодах вишні, особливо в кислих сортах, міститься мелатонін - гормон, що покращує сон і має антидепресивну дію.

Популярні новини зараз

Соковиті, ніжні та апетитні: рецепт справжніх травневих голубців

Навіть хімія не потрібна: чим відмити унітаз від потік. Простий лайфхак

Показати ще

Вишня та черешня мають позитивний вплив на роботу серця та стан судин, рівень кров'яного тиску, роботу нервової системи, а також допомагають у профілактиці простудних захворювань. Вони покращують травлення, перистальтику кишечника та допомагають при запорах. Крім того, ці ягоди благотворно впливають на стан сітківки очей, волосся та нігтів.

Проте є категорії людей, яким слід обмежити чи виключити вживання вишні зі свого раціону. Це люди з гострими та хронічними захворюваннями травного тракту, при виразці або гастриті з підвищеною кислотністю, а також ті, у кого спостерігається алергічна реакція на вишню чи черешню. Крім того, через високий вміст органічних кислот вживання вишні може призвести до пошкодження зубної емалі.

Світлана нагадала, що добова норма споживання фруктів і ягід, що рекомендується, становить не більше 300 грамів.

Читайте також:

Удар по Кремлю: лідер Китаю особисто попередив Путіна про важкі часи

Допоможе звичайна кропива: як виростити болгарський перець великим та солодким

Перевірте свій багажник: українським автомобілістам почали виписувати несподівані штрафи