Як правило, українські господині щороку вишукують унікальні рецепти пасок, аби не просто порадувати рідних смачним великоднім хлібом, але й на заздрість сусідам мати змогу похвалитися найоригінальнішою паскою. При цьому всі забувають, що перед тим, як починати пекти паски, треба промовити спеціальну молитву, щоб вони вийшли гарні та смачні.

І справді, секрети приготування пасок у кожної господині свої:

  • Паску печемо, як для Ісуса, тому за роботу беруся з молитвою і хорошим настроєм;
  • Секрет ідеальної паски в терпеливості господині, бо приготуванню пасхального хліба треба віддати увесь день;
  • паска вдасться, якщо просити у Бога доброго здоров’я для всієї родини;
  • секрет смаку - в родинних традиціях, які передаються від мами і бабусі для дітей.

Обрядовий хліб, паска, здавна символізує Божу благодать, яка зійшла на все людство після смерті та воскресіння Христа. На Україні смаколик традиційно випікають у чистий четвер або суботу.

Коли випічка готувалася, люди намагалися не шуміти, голосно не розмовляти вдома і на вулиці, тим більше, що в церкві читалися уривки з Євангелія про останні години земного життя Христа.

І хоч етнографи не знайшли підтвердження правил, що вимагають прочитання молитви перед приготуванням паски, але священники наполягають на короткій молитві, з якою зазвичай треба приступати до справ:

Популярні новини зараз

Похорон Михалкова: лікарі вже не можуть врятувати улюбленця Путіна. Рідні шукають найкрасивішу труну

Як у старих фільмах: готуємо справжні полтавські галушки з м'ясом та грибами. Рецепт

Раптово спалилися. У мережі розповіли, з ким живе і ділить ложе Діма Білан

Буде ще один Майдан, після якого повернеться Крим: внучка відомого мольфара поділилася пророкуванням

Показати ще

"Господи благослови (перехреститися), Господи допоможи (перехреститися), Господи помилуй (перехреститися).

Таким чином, в першій частині людина просить присутності Бога в справі, в другому його допомоги і підтримки, в третьому просимо уберегти нас від помилок і від справ, неугодних Богу.

А от киянка Ганна Бут, народна майстриня з виготовлення декоративного печива, каже: "Приступаючи до випікання пасок, хазяйка повинна бути в чистому одязі, з чистими думками. За давнім звичаєм, приготувавши всі інгредієнти, вона має запалити свічку (бажано три, але можна й одну), та помолитися своїми словами, аби Бог поміг спекти паски високі та смачні".

Читайте також:

Віщі сни на Великдень: в який день вони здійснюються і як їх тлумачити

Магазинний більше не купуйте: рецепт домашнього сиру з кефіру. Діти будуть у захваті

Вирішив підпалити церкву у Страсну п'ятницю: скандал у Львові із мешканцем Закарпаття. Такого ще не було