В другий весняний місяць на вірян чекає одне з найбільших церковних свят - Великдень. А за тиждень до Воскресіння Христового святкуватиметься Вербна неділя (Вхід Господній до Єрусалима).

Вербна неділя знаменує початок Великого (Страсного) Тижня - останнього перед святом Великодня. В 2023 році Вербну неділю традиційно відзначають у шосту неділю Великого посту та останню неділю перед Великоднем. Так, у православних українців Вербна неділя припадає на 9 квітня, а у католиків – на 2 квітня.

Виходячи з церкви у Вербну неділю, віряни традиційно несуть в руках декілька освячених гілочок верби.

Повертаючись після служби у церкві, люди били одне одного освяченими вербовим гілками і бажали міцного здоров'я і благополуччя в сім’ї. При цьому виголошували такі словесні формули: "Не я б’ю, — верба б’є: за тиждень Великдень…» або «Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, а багатий, як земля!"

Особливо "припадало" дітлахам.

Дотримувалися українці звичаю й бити домашню худобу свяченою вербою.

Популярні новини зараз

Забирають прямо з машини: автомобілістів попередили про "дорожню мобілізацію" на трасах

Вже тоді крали: з якоїсь американської машини повністю скопіювали "Волгу". Фото

Показати ще

Зазначимо, що верба здавна вважалася символом весняного пробудження природи, була сильним оберегом, наділялася лікувальними властивостями. Люди були впевнені, що освячена лоза наділена великою духовною силою й допомагає позбутися багатьох хвороб.

Саме тому немовлят купали у воді з вербними бруньками, а хворі люди використовували вербу для лікування. Вербою били по тілу, примовляючи: "Святий Дух, через вербу входь – хворобу відводь. Верба прийде – хворобу віднесе".

Наші пращури також вірили в те, щоб позбутися надовго зубного болю, треба виходячи з церкви з’їсти дев’ять вербних бруньок. А ще в Україні діти їли вербні бруньки, щоб горло не боліло.

До речі, освячену вербу в жодному разі не можна викидати у смітник, до них потрібно ставитися з належною повагою. Адже викидання їх у смітник паплюжить їхнє священне призначення, принижуючи до звичайного предмета, який нам більше не потрібен.

Читайте також:

Просто немає слів: попи московського патріархату побили воїна ЗСУ у церкві

Допоможе петрушка та кріп: як пофарбувати яйця на Великдень, щоб на них з'явилися картинки

АТБ показав, наскільки дешевше можна купити олію, сир, чай та пельмені